Uw tanden Bleken - Tips & Advies

Main Menu

Advies Tanden Bleken

"Overleg altijd met uw tandarts voordat u aan het bleken van uw tanden begint!"

Tanden Laseren

De tandarts of tandpraktijk kan gebruik maken van een lastermethode om uw tanden witter te maken.
Het bleken met laser brengt geen schade toe omdat hierbij geen warmte gebruikt wordt. Dit is echter sterk afhankelijk van het type laserlicht (golflengte) dat gebruikt wordt.
De KTP-laser (groen licht) wordt beschouwd als de meest veilige gezien deze de tanden bleekt via een foto-chemisch proces waar andere foto-thermisch aggeren. De tandarts dient wel de juiste voorzorgen te nemen. De concentraties van de hoofdbestandelen zijn namelijk zeer hoog.

De laserbehandeling

Een laserbehandeling gebeurt door de tanden eerst te behandelen met een speciale gel die wordt geactiveerd met een laser. Binnen een uur is het gebit gereinigd en het resultaat is langduriger dan bij elke andere vorm van bleken. Een laserbehandeling is zo goed als veilig en het overgrote deel van de mensen heeft slechts één behandeling nodig. Natuurlijk geldt voor ernstige verkleuringen dat een nabehandeling noodzakelijk kan zijn om het gewenste resultaat te bereiken.

De voorbereiding

Voordat je je tanden laat behandelen worden altijd eerst de mogelijkheden bekeken die bij jou leiden tot het beste resultaat. Vervolgens wordt je gebit gepolijst en eventuele eerste uitwendige verkleuringen van bijvoorbeeld koffie of thee worden verwijderd. Tijdens de laserbehandeling zelf is je tandvlees beschermd door een kunstharslaagje. De te bleken delen worden ingesmeerd met een speciale tandengel die erna geactiveerd wordt met behulp van laserstralen. Je tanden krijgen erna eveneens met behulp van de lasertechniek een fluor behandeling zodat ze minder vatbaar zijn voor tandbederf.

Duur van de behandeling

De laserbehandeling duurt in totaal ongeveer een uur.

Advies

Hoewel tanden laseren relatief de duurste methode is om weer een stralend wit gebit te krijgen, is het wel de meest effectieve manier. Lasertechniek maakt het mogelijk om je gebit twee tot drie tinten lichter te maken in een uurtje tijd. De techniek is behoorlijk betrouwbaar, ook al blijven er natuurlijk mensen bij wie de behandeling minder goed slaagt. Het resultaat van een laserbehandeling is langdurig en langer dan de andere methodes, maar niet blijvend. Na verloop van tijd is een nabehandeling noodzakelijk. De Consumentenbond heeft in haar onderzoek niet specifiek laserbehandelingen meegenomen ter beoordeling. Wel zijn ze op bezoek geweest bij 'wittetandenwinkels', zoals de Bond ze noemt. Wat ze hieraan opviel, was de relatief hoge prijzen en de gebitsdiagnoses werden vaak door de verkeerde personen gesteld. Volgens de Bond mag dit namelijk alleen gebeuren door een tandarts of een gecertificeerd mondhygiëniste. Let hier dus op als je zelf te rade gaat bij een tanden behandel kliniek!
 

© Uw Tanden Bleken