Uw tanden Bleken - Tips & Advies

Main Menu

Advies Tanden Bleken

"Overleg altijd met uw tandarts voordat u aan het bleken van uw tanden begint!"

Wortelrest verstandskies

Door voortgaande cariës van een tand of vestandskies kan uiteindelijk alleen de wortelrest nog overblijven die niet eenvoudig is te trekken door de tandarts.

Achterblijven wortel

Hetzelfde geldt voor een tand of kies, die door de tandarts wordt getrokken en waarbij (veelal onvermijdelijk) een stuk wortel achterblijft in de kaak. De vraag is dan of de wortel moet worden verwijderd, op welke termijn en door wie. Wanneer het handelt om een grote wortelrest, bijvoorbeeld meer dan 3-5 mm, dan is verwijdering (eventueel op termijn) verstandig. Hiermee wordt een vervelende kaakontsteking voorkomen.

Dode Zenuw

Wanneer het gaat om een wortelrest met een dode zenuw, is verwijdering ook aan te raden onafhankelijk van de wortellengte. Bij een kleine, vitale wortelrest moet (door de kaakchirurg) een afweging worden gemaakt of verwijdering zinvol is en niet leidt tot onnodig ongemak en risico van de patiënt. Verwijdering van wortelrest door de kaakchirurg, inclusief de daarbij horend röntgenonderzoek, wordt vergoed door de zorgverzekeraar.
 

© Uw Tanden Bleken